Katar: Geçici ateşkes müzakerelerinin en zorlu tarafı İsrail’di
3 mins read

Katar: Geçici ateşkes müzakerelerinin en zorlu tarafı İsrail’di

İsrail ve Hamas arasında Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda varılan 4 günlük geçici ateşkesin iki gün daha uzatılması sonrası konuya ilişkin açıklamada bulunan Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Majed Al-Ansari, ateşkesin devam edeceği önümüzdeki 48 saat boyunca Hamas’ın günde 10 rehine bırakabilme yetisine göre ateşkesi daha fazla uzatmaya odaklı olduklarını söyledi.

El Cezire haber sitesinin aktardığına göre, Al-Ansari, Hamas’ın ateşkesin 2 gün daha uzatılması kapsamında bugün ve yarın serbest bırakacağı 20 rehinenin ötesinde Gazze’de kaç İsrailli rehinenin olduğunu doğrulayamadıklarını, söyleyebilecekleri tek net sayının serbest bırakılan rehinelerin sayısı olduğunu belirtti. Al-Ansari, “Müzakere süreci tüm açılardan zor. Her tarafın kendi talep ve çekinceleri var. Bunları çözmek için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Ama en zorlu taraf İsrail’di” ifadelerini kullandı. Al-Ansari, “Katar, ateşkesin uzatılmasını sağlamak için ilgili taraflarla çalışıyor” bilgisini de paylaştı.

BMGK BİR KEZ DAHA ‘GAZZE’ GÜNDEMİYLE TOPLANIYOR

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de Çin’in dönem başkanlığında Gazze’deki durumu ele almak üzere 29 Kasım’da üst düzey bir toplantı yapacak. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Bakan Vang Yi’nin, “İsrail-Filistin sorununun” ele alınacağı toplantıya başkanlık etmek üzere yarın New York’a gideceğini duyurdu.

AA’nın haberine göre, Vang, “Çin, BMGK dönem başkanı olarak, Gazze’deki insani krizin hafifletilmesi, ateşkesin sağlanması ve çatışmaların sona erdirilmesine yönelik daha ileri adımların atılması için tüm tarafları bir araya getirerek uzlaşma inşa etmeyi umuyor” dedi.

ÇİN: BMGK TEMEL SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMELİ

İsrail ile Filistin arasında yaşanan çatışmaların büyük sivil can kayıplarına ve insani felakete yol açtığına işaret eden Vang, “Uluslararası toplum, Gazze’deki durumu büyük kaygıyla izliyor, BM Güvenlik Konseyi’nin uluslararası barışı ve güvenliği korumaya yönelik temel sorumluluğunu yerine getirmesini bekliyor” ifadesini kullandı.

Vang, BM Güvenlik Konseyinin 15 Kasım’da kabul ettiği 2712 sayılı kararda, çatışmalara insani ara verilmesi ve esirlerin serbest bırakılması için yaptığı çağrının bu konudaki atılan adımlara öncülük ettiğine dikkati çekerek, taraflar arasında ateşkesin teşvik edilmesi ve daha derin bir insani felaketin önlenmesi gerektiğini vurguladı.

HAMAS-İSRAİL GEÇİCİ ATEŞKESİ 5’İNCİ GÜNÜNDE

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün “insani ara” verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım’da uygulanmaya başlanmıştı. Mutabakat kapsamında son 4 günde Gazze Şeridi’nden 50 İsrailli kadın ve çocuk rehine, İsrail hapishanelerinden de 150 Filistinli kadın ve çocuk rehine serbest bırakılmıştı. Katar Dışişleri Bakanlığı, 27 Kasım Pazartesi akşamı, Gazze’deki “insani ara”nın 2 gün daha uzatıldığını duyurmuştu.

Çin’in, Dışişleri Bakanı Vang’ın başkanlık edeceği üst düzey toplantıda “insani ara” yerine, uzun süreli ve kalıcı “ateşkesi” gündeme getirmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir