“İsrail’in Hamas videosu sahte” iddiası

İsrail ordusu, Cibaliye Mülteci Kampı’nda tutuklandığı iddia edilen Hamas savaşçılarını gösteren bir video yayınladı. Söz konusu videoda, bir adamın askere doğru yürüdüğü ve sol elinde tüfek, sağ elinde ise el tabancası verdiği görülüyor.

Videonun farklı bir versiyonun ortaya çıkması, klibin sahnelenmiş olduğu ve videonun orijinalliği konusunda soru işaretlerine yol açtı.

Al Jazeera’da yer alan habere göre, videodaki şahsın Gazze’de tanınmış alüminyum atölyesi olan bir kişi olduğu ve iddialara göre Gazze’nin kuzeyinde farklı bir kasabada kaçırıldığı ortaya çıktı. Bu şahsın klibin başında ve sonunda silahları farklı elleriyle tutuğu görülüyor.

Texas Üniversitesi’nden propaganda ve teknoloji manipülasyonları uzmanı Samuel Wooley, savaşta kamuoyunu manipüle etmek için videoların kullanılmasında yeni bir şey olmadığını söyledi ve şu değerlendirmede bulundu:

“Görüntüler birçok şekilde tahrif edilebilir ve sahte olabilir. Yapay zeka kullanılarak manipüle edilmiş videolarda büyük bir artış olduğunu görüyoruz; bu da her zamankinden çok daha karmaşık ve inandırıcı videolar üretmeyi mümkün kılıyor.”

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir