46 yıllık Atari 2600’ün “kayıp oyunu” Save Mary satışa çıktı; üstelik kartuş olarak…

Atari markasını efsane haline getiren Atari 2600 konsolu, ilk olarak 1977 yılının Eylül ayında piyasaya sürüldü. Konsolun en başarılı yılı olaraksa 1982’yi gösterebiliriz. Yani Atari 2600, aslında 46 yıl önce evlerimize girmeye başlayan ve daha sonra teknolojiye yenilen bir cihazdı.

Şimdi yıl 2023 ve bu antika konsol için yeni bir kartuş piyasaya sürülüyor. Söz konusu oyunun adı Save Mary ve aslında konsolun altın yıllarında geliştirildi.

Save Mary tam iki yıl boyunca geliştirme aşamasındaydı ki bu NES’ten önceki oyun neslinde bir ömür demekti. O zamanlar bir oyun üretmek için normal süre altı ila dokuz aydı, bazı kötü şöhretli oyunlar ise sadece beş veya altı hafta sürüyordu. Save Mary, Pac-Man’in 2600 versiyonunun ve Swordquest serisinin arkasındaki isim olan deneyimli Atari çalışanı Tod Frye tarafından geliştirildi.

Bu kartuşlardan birini 60 dolara ön sipariş verdiğinizde oyunun yanı sıra gümüş koleksiyoncu baskısı bir kutu ve tam renkli bir kılavuz da kazanıyorsunuz. Bu kartuşlardan sadece 500 adet mevcut, bu da onları Atari tutkunları için cazip bir koleksiyon ürünü haline getiriyor.

Oyuna gelince, Save Mary adlı oyun sizi Mary adlı bir kadını kurtarmakla görevlendiriyor. Mary, hızla suyla dolan bir kanyonda sıkışıp kalmıştır. Bu korkunç durumdan kaçmasına yardımcı olacak platformlar inşa etmek için bir vinç kullanmanız gerekiyor. Uçurumun kenarında size yardımcı olmak için beliren güçlendiriciler, Atari’nin muhtemelen Pac-Man’den esinlendiğini söylediği bir fikir. Atari’nin kurucusu Nolan Bushnell 1989’da verdiği bir röportajda bu oyundan övgüyle bahsetmişti. Ama oyun hiçbir zaman satışa sunulmadı.

Save Mary aslında konsol için yeni piyasaya sürülen tek oyun değil; Mr. Run and Jump gibi yepyeni oyunlar ya da Aquaventure gibi daha önce yayınlanmamış “kayıp” oyunlar kartuşlarına katılıyor. Atari XP serisindeki her kartuş, pim hasarını önlemek için eğimli kenarlar ve altın kaplama konektörler gibi bazı modern süslemelerle birlikte geçmiş yılların “tam standartlarına göre üretilmiş.” Bu oyunları oynamak için tozlu eski bir 2600 bulmanıza gerek yok, çünkü Atari şu anda konsolun 2600+ adı verilen yükseltilmiş bir versiyonunu da satıyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir